Goedemorgen! Dit zijn de belangrijkste dingen die je vandaag moet weten.

1. Bewoners van vakantieparken moeten weg, maar waarheen?

Zo’n 160.000 bewoners van verloederde vakantieparken en campings dreigen dakloos te worden als de overheid deze oorden schoonveegt, schrijft het Financieele Dagblad op basis van cijfers van ZKA Leisure consultants.

De overheid wil een einde maken aan de illegale bewoning, criminaliteit en verpaupering in honderden parken, maar stuit op Oost-Europese arbeidsmigranten, asielzoekers en mensen die door woningnood geen huis kunnen bemachtigen.

2. Onopvallende ‘wegwerkflitser’ moet hardrijders betrappen

De komende maanden gaat Justitie een test uitvoeren met onopvallende flitsers, meldt de NOS. De apparaten worden in aanhangwagens geplaatst en vooral ingezet bij wegwerkzaamheden waar volgens Justitie vooral 's avonds en 's nachts snelheidsovertredingen plaatsvinden. Levensgevaarlijk omdat de weg daar smaller wordt.

Ook worden camera's geplaatst die in de gaten houden of automobilisten appen of rode kruizen negeren. De 'wegwerkflitsers' doen vanaf volgende week hun werk op de A76 Limburg en aan de N7 bij Groningen.

3. Italiaanse populisten leggen Dijsselbloem 'fake' uitspraken in de mond in video

Misschien dat de Italiaanse regeringspartij Vijfsterrenbeweging erop gokt dat veel Italianen geen Engels spreken. In een tweet toont de partij een interview van voormalig eurogroep-voorzitter Jeroen Dijsselbloem met CNBC.

In de Italiaanse vertaling worden Dijsselbloem tal van dingen in de mond gelegd die niet sporen met de Engelse tekst: zo zou Dijsselbloem reppen van een 'plan om Italiaanse staatsschulden schade toe te brengen en de rente op te drijven.'

4. Steeds meer mensen gaan gebukt onder stress en dat kost miljarden

Burn-out en stress in Nederland kost de samenleving zo'n 20 miljard, zegt vermaard neuropsycholoog Erik Matser die zich op cijfers van de OESO (Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling) baseert. 1 op de 5 mensen werkt niet door stress terwijl honderdduizenden wel werken, maar klachten hebben als somberheid en angst.

De groep die gebukt gaat onder stress wordt ook steeds jonger, zegt Matser. Volgens hem is de balans zoek. "Onze samenleving promoot het intrappen van het gaspedaal maar negeert de rem." Almaar online zijn speelt hierbij een grote rol.

5. Postzegels vanaf 1 januari 2019 duurder: steuntje voor PostNL

Postzegels worden vanaf volgend jaar duurder. In Nederland gaat een zegel 0,87 euro kosten, een stijging van 5 procent. Voor PostNL is dat een welkome steun. In het derde kwartaal van dit jaar daalde het postvolume met 12 procent. Wel verdiende PostNL meer met de pakketdiensten, zo bleek maandag.

6. '40.000 toeristen de dupe van TravelBird'

Zeker 40.000 toeristen zijn gedupeerd door de financiële problemen bij reisbureau TravelBird. Dat schrijft De Telegraaf. De noodlijdende reisorganisatie kreeg vorige week woensdag uitstel van betaling. Garantiefonds SGR is nu druk met het helpen van 6.000 gestrande toeristen en schiet daarnaast 32.000 mensen te hulp die nog moeten vertrekken.

7. Rabobank, ING en ABN Amro vervangen hun geldautomaten voor één gele Geldmaat

De drie grootbanken bundelen hun activiteiten samen met Geldservice Nederland. De geldautomaten van ABN Amro, Rabobank en ING worden vanaf 2019 geleidelijk vervangen voor een gele Geldmaat. Ook wordt gekeken naar een 'evenwichtige' spreiding van geldautomaten over het land.

8. Vrouwen werken vanaf vandaag voor niets

Misschien heb je het niet gemerkt maar vandaag, 5 november 2018, is het Equal Pay Day. Waar Tax Freedom Day de dag in het jaar is waarop je geen belasting meer betaalt, is Equal Pay de dag waarop vrouwen voor niets werken, meldt vrouwennetwerk Woman Inc.

Met de vraag 'Waar is mijn 300.000?' wil de organisatie een einde maken aan de loonkloof. In een werkend leven verdienen mannen in Nederland gemiddeld 300.000 euro meer dan vrouwen, becijferde Woman Inc op basis van gegevens van Loonwijzer.

9. Erik van Muiswinkel wordt Amsterdamse Sinterklaas

Cabaretier Erik van Muiswinkel wordt de nieuwe Sinterklaas van Amsterdam. Hij volgt Jeroen Krabbé op, die na de komende intocht op 18 november afzwaait. Dat meldt Het Parool.

Krabbé kruipt al tien jaar in de huid van de goedheiligman in de hoofdstad. Van Muiswinkel (57) speelde achttien jaar Zwarte Piet bij de landelijke intocht. Twee jaar geleden stopte hij ermee omdat de omroep NTR vasthield aan de geheel zwarte pieten, terwijl hijzelf meer voelde voor de roetveegpieten.

 

Dit zijn de best gelezen artikelen op Business Insider van afgelopen weekend:

 

Volg Business Insider Nederland ook op Instagram. Met elke week de beste sollicitatietips, inspirerende quotes en opvallende nieuwtjes. Volg ons en blijf op de hoogte!